Çanakkale Destanı / İstanbul Spor’un Renkleri; Sarı- Siyah

Mar 18, 2010 by

Istanbulsporİstanbul Spor’un renkleri neden sarı-siyah biliyor muydunuz?  Hikâyesini Prof. Dr. Cengiz Kuday şöyle anlatmış:

“1915 yılında İstanbul Erkek Lisesi Galata’da Kemeraltı Caddesi’nde bugünkü Saint Benoit okulunun bulunduğu binadaydı. Çanakkale’ye vatan savunmasına katılan İstanbul Erkek Liseli öğrencilerden yaralananlar İstanbul’a dönüyorlar, yaraları okulda tedavi ediliyordu. Bu nedenle okulun taş duvarları hastane rengi olan ‘sarı’ya  boyandı. Tedavi görenler tekrar Çanakkale’ye gitti. İstanbul Üniversitesi’ndeki ağabeyleri gibi… 19 Mayıs 1915 Çarşamba günü, Çanakkale Savaşları’nın tarihe en kanlı ve en kayıplı günü olarak geçti. Altı buçuk saat süren hücumun  sonunda 2. tümenin çoğu öğrenci olan 10 bin askerinin tamamı eriyip gitti. Bu kanlı günün ardından savaşa gönüllü giden İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerinin hiçbiri okullarına geri dönemedi. Okulun Karaköy binasının toplantı salonuna bu haber ulaştığında, okulun yaslı öğrencileri arkadaşlarının anısına tüm pencereleri matem rengine, ‘siya’ renge boyadı. Sarı-siyah renkler, ilerde 1926 yılında İstanbul Lisesi’nin içinden doğan İstanbul Spor’un da renkleri oldu.”

Çanakkale’ye sadece İstanbul Erkek Lisesi katılmamış. İstanbul Tıbbiyesi’nin öğrencileri de cephede saf tutmuş. Hatta Tıbbiye, kayıpları nedeniyle 1921 yılında mezun verememiş.

Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.