Eûzü-Besmele’nin Mesajı

Mar 29, 2010 by

 euzu_besmele“Allâh’ın rahmetinden kovulup lanetlenen şeytanın kötülüklerinden Rabb’ime sığınıyorum;rahmeti sonsuz, merhameti sınırsız olan Yüce Rabbimin adıyla işlerime başlıyorum.”

Her dâim dilden düşürülmemesi gereken bu kıymetli duanın mânâ ve önemi büyüktür. Çünkü her hayırlı işin başlangıcı eûzü-besmele’ye dayanıyor. Tüm hayırlı işlerin arka planında bu dua bulunuyor.

Biliyor muyuz nedir eûzü-besmele’nin önemi?

Eûzü-besmele, Yüce Yaratıcı’nın reddetmeyeceği her işe başlarken o işin başarılı ve hayırlı olmasını istemektir. İki Cihan Peygamberi, her hayırlı işe besmele ile başlanmasını tavsiye etmekle beraber, onunla başlanan işlerin, başarı, hayır ve kazançla neticeleneceğini ifade buyurur.

Eûzü-besmele, eğitim-öğreim, iş vesaire bütün hayatı kuşatan faaliyetlerdeki birçok zorluklarda nice kapıları açan altın bir anahtardır.

Eûzü-besmele, her an Yüce Yaratıcı ile irtibata geçmek, O’na dayanmak ve O’na sığınmak demektir.

Eûzü-besmele, tüm çirkinlik, kötülük, tembellik, şeytanî, vesvese ve günahlardan kaçış; iyilik, çalışkanlık, ilahî güzellik, dünya ve âhiret kazancına koşuştur.

Eûzü-besmele, bütün hayırların ilk adımıdır. İlk adım hayırlı ve güzel olursa diğerleri de aynı şekilde hayırlı ve güzel olur. Çünkü “Bir iş  nasıl başlarsa öyle biter.”

Eûzü-besmele, yediklerimize, içtiklerimize, giydiklerimize mânâ katan , onları birer ibâdet hâline getiren ve kökü mâzîde olan bir âdetimizdir.Onun için yüce peygamber genç Enes’e yeme-içme adabını öğretirken ” Enes! Besle çek, önünden ye.” buyurmuş, bu kısa ama öz ifadesiyle Yüce Nebî, tüm Enes’lerine ölmez bir öğüt hediye etmiştir.

Öyleyse eûzü-besmele, her an istifade etmemiz için yüce Rabbimizin bize ikram ettiği husûsî bir armağan, işlerimizde başarıya koşmamız için muhkem bir basamak, sarıldığımızda kopması mümkün olmayan sağlam bir kulp, onunla başlandığında sonumutlaka hayırla biten makbul bir duadır.

Velhasıl eûzü-besmele deyip geçmemek lâzım.

M. Erdoğan Baş / Söz Ola
Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.