UNUTULMAYA YÜZ TUTAN RAMAZAN GELENEKLERİ

Ağu 25, 2010 by

SAMSUN’DA SELE-SEPET ŞENLİKLERİ

Ramazan ayının 14’ünü 15’ine bağlayan gece,  iftarın ardından başlatılan şenlikte çocuklar taşıdıkları “sele-sepet” adı verilen fenerlerle evleri dolaşarak bahşiş topluyor. Çaldıkları kapıyı açanlarca bahşiş ve çeşitli ikramlarda bulunulan çocuklar gruplar halinde “sele-sepet top kandil, aç kapıyı ben geldim. Ay da yıl da bir kere, kapınıza ben geldim” şeklinde maniler söyleyerek teravih vaktine kadar mahalleleri dolaşıyorlar. Her gidilen evde mutlaka bir ikramda bulunulurken, verilen hediyeler taşınan sepetlerde biriktiriliyor.

AMASYA’DA BANDO GELENEĞİ

Amasya’da, geçmişi yaklaşık 150 yıl öncesine dayanan müzikle iftar açma geleneği ile kent sakinleri belediye bandosunun çaldığı yılın popüler parçaları eşliğinde iftar yapıyor, sahura kalkıyorlar. Zamanın Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’nın 1860’lı yıllarda bir Ramazan günü Amasya Kalesi’nden davul zurna çaldırmasıyla başladığı bilinen geleneği bugün belediye bandosu verdiği konserlerle sürdürüyor.

Kente hakim en yüksek yer olan Harşena Dağı’ndaki Amasya Kalesi’nde iftardan yaklaşık bir saat önce başlayan konserlerde, yılın popüler şarkıları ile Amasyalıları iftara hazırlayan bando, konserlerini sahurda da sürdürüyor. Genellikle yöreye özgü türkülerin icra edildiği konserlerde, zaman zaman istekler doğrultusunda yılın popüler parçalarına da yer veriliyor. Bando, Ramazan ayında seslendireceği parçaların provalarına ise Ramazan öncesinde başlıyor.

SİNOP’TA HELESA

Sinop’a özgü bir gelenek olan ve Ramazan ayında “sellime çıkma” ya da diğer adıyla “helesa” olarak gerçekleştirilen şenliklerin geçmişi ise tam olarak bilinmiyor.

Bir anlatıma göre, çok eski bir dönemde kış mevsimi fırtınadan kaçarak Sinop’a sığınan bir geminin tayfaları haftalarca burada mahsur kalmış. Kumanyaları tükenen tayfalar da kimseden bir şey isteyemedikleri için çaresiz kalınca, sonunda bir filikayla kente çıkıp, ellerinde fenerle evleri dolaşıp mani söyleyerek yiyecek istemişler.

Ramazan ayının 15’inden itibaren helesaya çıkan gençler, taşıdıkları maket kayıkla “sellim”e çıkıyorlar. İftar sonrası birkaç kişinin taşıdığı ve özenle süslenmiş kayıklar eşliğinde ellerinde fener ve mumlarla mahalleler dolaşılarak bahşiş toplanıyor. Kayığı, gidilen evin önüne koyan gençler evlerin kapılarına giderek mani söyleyip bahşiş istiyor. Bahşişler ise bir mendile sarılarak ve düştüğü yer görülsün diye de mendilin ucu yakılarak helesacılara atılıyor.

KAYSERİ’DE ARABAŞI YEMEĞİ

Kayseri’de özellikle Ramazan aylarında yapılan arabaşı adlı yemek, bir çok aileyi bir araya getirerek sohbet etme fırsatı yaratıyor. Arabaşı, tavuk, hindi veya kaz etinin, kemiklerinden ayrılıp kavrulmuş un ile yapılan çorbasının, muhallebi kıvamında un ve su ile pişirilen hamurun birlikte yendiği, çok eski bir yemek .

Ramazan aylarında arabaşı, mutlaka birden fazla ailenin davet edilmesiyle, hep birlikte yenilen bir yemek olma özelliğini koruyor.  Arabaşı yenilirken, çorbaya hamuru düşüren cezalı sayılıyor ve arabaşını yapacak kişi olarak ilan ediliyor.

ADIYAMAN

Adıyaman’da davulcular geçmiş yıllarda Adıyaman Kalesi’nde toplandıktan sonra, mahallelere dağılarak sahur için mahalleliyi uyandırırdı.Davul çalan ekipler, kentin önemli meydan ve kavşaklarında karşılaştıklarında ise kahvehanelerden ya da akşam gezmesinden dönen vatandaşlara halay çektirir, şenliğe dönüşen bir kutlama yapılırdı. 

arsiv.ntvmsnbc.com/news

 

 

Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Related Posts

Share This

2 Comments

  1. pınar

    BEN DE MANİSADAN BİR IŞIK YAKAYIM.
    MANİSADA İFTARIN ARDINDAN ÇOCUKLAR FIRINLARDAN ALDIKLARI SİMİTLERİ GECE 02:00’YE KADAR SOKAKLARDA AVAZLARI ÇIKTIĞI KADAR BAĞIRIP SATMAYA ÇALIŞIYORLAR.TABİİ RAMAZAN YAZA DENK GELDİĞİ İÇİN CAMLAR ÇERÇEVELER AÇIK OLDUĞU İÇİN İNSANIN KAFASI EPEYCE ZONKLUYOR.ARDINDAN 03:030 DAVULCU GEÇİYOR AMA O NE GEÇİŞ MÜBAREK,KIYAMETLERİ KOPARIYOR.TAM BİTTİ ARTIK UYUYACAZ DERKEN SPİL DAĞINDAN TOP ATIYORLAR.TABİ HOCA DA GERİ KALMIYOR BU ÇOK SESLİ KORODAN.BİR EZAN OKUMAK Kİ FEZADAN DUYULUR. VELHASIL RAMAZANDA MANİSAYA GİTMEK Mİ? TÖVBELER OLSUN. HALA KENDİME GELEMEDİM.

  2. Editör

    Bade de sahura kalktı demek ki sizinle 🙂

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.