Makam Müziği İle Tedavi

May 8, 2011 by

Hazır konumuz makamlarken, Skylife Dergisi’nde okuyup bu günler için sakladığım notları yazma vakti…

Takriben 1000 yıl önce, bugünkü Türkmenistan, Özbekistan, iran, Azerbaycan, Afganistan, Kazakistan bölgelerini içine alan Horasan (Güneş Ülkesi) kültür ve tarihinde başlayan ve günümüzde adedi beş yüze varan musiki makamları ile tedavi uygulaması yapılır. Farabi, ibn-i Sina, Ebubekir Razi, Haşim Bey, Gevrekzade Hafız Hasan Efendi tarafından günümüze ulaşan bu bilgilere göre çeşitli makamların çeşitli organlara ve duygulara etkileri vardır ve bu terapi uygulamasıyla organ ve duygu rahatsızlıkları değişip sağlık gerçekleşir.

MAKAMLARIN ÖZELLİKLERİ

Rast makamı: Koç Burcu. Kemik, beyin ve yağlara etkili. Fazla uyumayı engeller. Düşük nabzın yükselmesine yardımcı olur. Akıl hastalıklarına iyidir. Felç illetine devadır. Başa ve göze etkilidir. Kaslara tesiri vardır. Spazmları çözer.

Hicaz makamı: Yay Burcu. Kemiklere, beyne ve çocuk hastalıklarına tedavi edici etkisi var. Üro–genital sisteme ve böbreklere etki gücü fazla. Göğüs bölgesi diğer önemli etki alanıdır. Düşük nabız atımını yükseltir. Zehirlerin atılmasına yardımcı olur.

Uşşak makamı: Balık Burcu. Kalp, ayak rahatsızlıkları, nikriz (damla) ağrılarına faydalı. Gülme, sevinç, kuvvet ve kahramanlık duyguları verir. Uyku ve istirahat için faydalıdır, gevşeme hissi verir.

Buselik makamı: Oğlak Burcu. Kan dolaşımı, karın bölgesi, kalça, uyluk ve bacak bölgelerine etkili. Kulunç, bel ağrısı ve tansiyon rahatsızlıklarına faydalı. Kuvvet ve barış duygusu verir. Akıl hastalıklarına etkili olduğu konusunda önemli bilgiler var.

Isfahan makamı: ikizler Burcu. Ense, boyun, omuzlar ve sol dirsek için etkili. Güven hissi, uyum sağlama, hareket yeteneği, zihin açıklığı, gönül yenileme, düzgünlük verme, zekâyı açma ve hatıraları tazeleme özelliği mevcuttur.

Zirefgend makamı: Yengeç Burcu. Sırt, mafsal ağrılarına ve kulunca faydalı. Beyinle ilgili ağız çarpılmasına, kalp, ciğer, göğüs, kalça ve sağ omuza etkili. Meclisin neşesini arttırır, derin duygu hissi verir.

ŞİFAHANELER

900 sene önce Selçuklu Sultanı Nureddin Zengi tarafından yaptırılan Şam’daki Nureddin Hastanesi’nde  müzik terapi uygulaması başlamış olup Mardin (1108-1122), Kayseri (1205), Sivas (1217), Divriği (1228), Amasya Darüşşifası (1308), Bursa (1400), istanbul, Fatih Darüşşifası (1470), Edirne (1484-1488), Manisa (1539) şifahanelerinde yetişmiş tedaviciler tarafından müzik terapi uygulandığına dair bilgi belge ve rivayetler mevcut.

(Evliya Çelebi Seyahatnemesi ve vakfiyeler).

Kaynak: Rahmi Oruç GÜVENÇ, Skylife, Kasım 2010 sayısı

Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.