Başarısızlık, Daha Çok Dikkat Çekmemeli…

May 12, 2014 by

egitimsartÇocuğunun eğitimi konusunda tavsiyeler isteyen bir anne:

“-Kızım, Tarih ve İngilizce’de çok zayıf. İstemeye istemeye özel derse gönderiyorum. Bu da onu çok yoruyor. Onu motive edebilmem için ne tavsiye edersiniz?” diye sormuştu.

Bense bu anneye, kızının hangi derslerde iyi olduğunu sormuş ve anneden kızının matematik dersinde çok başarılı olduğu cevabını almıştım.

“-Peki, neden kızınızı matematikte özel derse yazdırmıyorsunuz?” diye sorduğumda ise, anne omuz silkerek:

“-Gerek görmüyoruz, çünkü kızım çocukluğundan beri matematik dersinden hep on üzerinden on alır.” demişti.

Şaşırmıştım, annenin “Gerek görmüyoruz!…” deyişine… Kızı matematik dersinde bu kadar başarılı olan bir anne, kızının başarısız olduğu derslere gösterdiği önem kadar, başarılı olduğu derse önem vermiyordu. Halbuki, bu çocuğun kabiliyeti, açık bir şekilde matametik sahasında ortaya çıkmış olmasına rağmen, anne, kızının bu başarısını, “Gerek yok!” diye geçiştiriyordu.

Halbuki çocuklara başarısız oldukları sahalarda ekstra yardımlarda bulunulduğu gibi, belki de daha da önemlisi, başarılı olduğu sahalarda destek gösterilmelidir.

Ancak, ve ne yazık ki, günümüz eğitim sistemi, “her şeyden  bir şey” öğretmeye yönelik olduğu için, “bir şeyden her şeyi bilmeye” kabilliyetli çocuklar arada kaybolup gitmektedir.

Halbuki anne-babalar, çocuklarının başarısızlıklarına dikkat çektiği ve özen gösterdiği kadar (ve hatta daha da fazla) çocuklarının başarılı oldukları sahalara da dikkat çekmeli ve o sahalarda yollarını açmalı, destek vermelidir.

Kaynak: Adem Güneş

Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Related Posts

Share This

1 Comment

  1. süha

    farklı ve doğru bakış açısı olmuş

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.