Affluenza Nedir?

Haz 6, 2014 by

Affluenza tüketim kültürü eleştirmenleri tarafından üretilen ve kullanılan bir terimdir ve refah (affluence) ve grip (influenza)  kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur.

Kaynaklar bu terimi şöyle tanımlıyorlar:

Affluenza: 1- Acı veren, bulaşıcı, sosyal olarak geçen ve daha fazlasını ısrarla istemeye sebep olan israf, kaygı, borç ve fazla çalışma hastalığıdır.

2- Çevresine ayak uydurma gayretinin sonucu oluşan şişkin, tembel ve doyurulmamış duygulardır.

3- Amerikan Rüyası’nı inatla izleme sonucu oluşan borçluluk, israf, çok çalışma ve stres salgınıdır.

4- Ekonomik büyüme bağımlılığıdır.

Bütün bu tanımları daha anlaşılabilir hale getirmek için şu kapsamlı affluenza tanımını kullanabiliriz: “Affluenza, para ve servetle sağlıksız bir ilişki kurmaktır. Küresel olarak affluenza; para akışının sınıflar arasında kutuplaşma oluşturacak; duygusal ve ekonomik dengeyi kaybettirecek şekilde geri tepmesidir.”

Son yıllardaki ekonomik patlamalar sayesinde bugünün aileleri hiç kazanmadıkları kadar çok para kazanıyorlar ve biz her ne kadar çok geniş evlerde oturmasak ve çok lüks arabalar kullanmasak da çocuklarımızı önceki hiç bir neslin yapmadığı kadar şımartıyoruz. Biz şımartmasak büyükanneleri, büyükbabaları ya da yakın akrabalarımız bunu seve seve yapıyorlar. Ancak bir soru büyük bir soru işaretiyle kalıyor: Çocuklarımıza istekleriyle ihtiyaçları arasındaki farkı nasıl öğreteceğiz ve onlar bütün bu materyalistik etki ile çevrilmişken bizim onları güzel ve dengeli insanlar olarak yetiştirmemiz mümkün olabilecek mi?

Mehmet DİNÇ

Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.