Unutkanlık

Mar 28, 2015 by

Unutma ve hatırlama mekanizması bu gün dahi tam bilemediğimiz iki mucizevi özelliğidir insanoğlunun.

Çağımızın yorgun, bir o kadar da yoğun insanı en çok unutkanlıktan yakınır durumdadır.

Teknoloji kullanımı ve hızlı yaşama zorunluluğu yanında beslenmede yapılan hatalara, muhabbetsiz yaşama tarzına ve bir de hareket azlığını eklediğimizde unutkanlığın sebeplerine inmiş oluruz.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda gösteriyor ki daha önce 60’lı yaşlarda görmeye başladığımız unutkanlık şikayetini, şimdilerde 20 -30’lu yaşlarda görmeye başladık.

Öğrencilerin günlük yaşamlarının bir parçası haline gelen sınav ve sınavla ilgili stres, başlı başına bir unutkanlık sebebi olarak karşımıza çıkıyor.

Teknolojinin bize hediye ettiği elektronik cihazlar, mobil telefonlar, diz üstü bilgisayarlar ve internet kullanımı yanında, magnetik ve elektronik dalgaların da beyin hücrelerimizde yaptığı ciddi etkiler unutkanlık sebepleri arasında…

Bilgileri saklamak için hafızayı yormaya, zorlamaya gerek kalmaması bir başka unutkanlık sebebi. Bize hatırlatma görevi yapabilecek o kadar çok alternatifimiz var ki, artık hafızayı kullanma ihtiyacı hissetmez olduk.

Kulağımıza küpe yapabilecek yada parmağımıza yüzük geçirebilecek önemde hatırlamamız gereken şeyleri, elektronik not defterlerine ya da alarmlı elektronik cihazlara kaydederek artık zihnimizi zorlamaz olduk.

Kaynak: Dr. Ali AKBEN

Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Related Posts

Share This

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.