SİMİT

Ağu 13, 2015 by

Abdullah Biraderler - 1891Eski Osmanlı fotoğraflarına göre her birinin çapı 20-25 santim olan simitler yıllar içinde küçüldü, kalınlaştı.

İlk defa 14. yüzyılda Osmanlı ordusunda görev yapan yeniçeriler için yapıldı, imparatorluğun tarihi kadar eski olan simit, zamanla Türklerin “fast food”u haline geldi.

Bilhassa Galata, Kumkapı, Samatya ve Beylerbeyi’ndeki fırınlar, imal ettikleri kaliteli simitlerle nam salmıştı.

Bu kaliteli simitlerin hamuru un, su, süt, şeker, susam ve tuzla karıştırılıp yapılır; hamur mayalanınca parçalara ayrılıp halka biçimi verilir, daha sonra da pekmezli soğuk suya atıldıktan sonra susama batırılıp fırına verilirdi.

Eski ustalara göre simidin kaliteli olabilmesi için piştikten sonra 22 ayar Osmanlı altınının rengini alması şarttı.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’ne göre, 16. yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’da 70 fırında 300 simitçi çalışıyordu. Eskiden yapılan simitler içinde en popüler olanları; Anadolu sarması, susamlı simit, sütlü simit, makarna simidi ve şerbet simidiydi.

Eski İstanbul’da da simitçiler günde beş posta, fırınlardan simit alır ve her defasında değişik semtlerde satarlardı.

Gecenin karanlığı ile beraber son postayı alan simitçiler, kalabalıkların biriktiği meydanlarda sepetlerinin ya da tablalarının köşelerine geçirdikleri uzun çubuklara simitlerini takarlar, görünebilmeleri için de üstlerine küçük bir fener iliştirirlerdi.

Tolga USLUBAŞ

Bunu beğendiniz mi? O halde paylaşın:

Related Posts

Share This

2 Comments

  1. pınar

    Eski simitler hololop gibiymiş,küçüldüğü iyi olmuş bence insan yolda acıksa kimse çaktırmadan yemek için sağa çekip onu bölmekle uğraşacak kırk saat.böylesi daha pratik…

  2. Editör

    ben de simitlerin şu anki boylarindan sikayetci degilim, pratik oluyor cidden… acaba o zamanlar irili ufakli yapilmiyor muydu, bunu da arastirmak lazim tek boy muydu simitler diye…

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.